החלטת לפתוח עסק? מזל טוב! עכשיו במקביל להתרגשות ולחוויות החדשות, יש גם המון החלטות לעשות. הראשונה שבהן היא להחליט איך לפתוח את העסק שלך. עוסק פטור, מורשה או אולי חברה בע"מ? ומה לגבי הדיווחים לרשויות? המאמר הזה יעשה לך סדר בכל הבירוקרטיה
עכשיו, כשיצאת לעצמאות, הבנת שהזמן שלך שווה כסף, בדיוק בגלל זה אני אגש ישר ולעניין ואגיד לך מה צריך לעשות בדרך לפתיחת והזנקת עסק מצליח ורווחי. אני מזמין אותך להחזיק חזק כי אנחנו יוצאים לדרך שהעסק שלך יוצא אליה.
שלב 1: הבחירה הראשונה והחשובה – עוסק פטור או פתיחת תיק עוסק מורשה?
איך לדעת מה נכון עבור העסק שלך? חשוב לדעת שעל מנת להחליט איזה תיק עליך לפתוח, מומלץ מאוד להתייעץ עם בעל מקצוע, לעבור על הנתונים של העסק ועל הנתונים של בעל העסק, הכנסות והוצאות צפויות ועל סמך אלה להגיע למסקנה איזה מבנה הוא המתאים ביותר בנקודת הזמן הרלוונטית.
כדי להחליט נכון, כדאי להכיר את ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה:
עוסק מורשה דורש מע"מ בעת גביית תשלום מלקוחותיו וכן מדווח למע"מ פעם בחודש/חודשיים ובהתאם משלם את המע"מ שדרש (בקיזוז מע"מ תשומות).
עוסק פטור לא דורש מע"מ בעת גביית תשלום מלקוחותיו, ומחויב בהגשת הצהרה לרשויות המע"מ אחת לשנה (לדוג' בגין מחזור ההכנסות לשנת 2021 חובה להצהיר עד סוף מרץ 2022).
איך מתנהל עוסק פטור?
- מוגבל במחזור הכנסות של עד כ – 100,000 ₪.
- לא דורש מע"מ עסקאות ולכן לא חייב בתשלומי מע"מ.
לדוגמה, ספר ביקש על השרות 117 ₪ – עוסק מורשה מעביר 17 ₪ למע"מ, עוסק פטור לא. לכן הוא יכול לדרוש פחות על השרות ולהשיג יותר לקוחות.
- לא יכול לדרוש מע"מ תשומות. לדוגמה: ספר שמקים מספרה ושילם על ההקמה 117,000 כעוסק מורשה, יכול לבקש מע"מ תשומות 17,000 ₪ בחזרה בעוד שעוסק פטור לא יכול.
כדאי לדעת שלא כל עסק ניתן להגדיר כעוסק פטור, בלי קשר למחזור ההכנסות. עורכי דין, מתווכים, שמאים אדריכלים וכל המקצועות החופשיים בתחום הכלכלי פיננסי (יועץ פיננסי ,יועץ משכנתאות וכדומה) מחויבים לפתוח עוסק מורשה. למידע נוסף לגבי רואה חשבון מומלץ צרו קשר בהקדם.
שלב 2: נעים מאוד – מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי ( שלושת המוסדות שהעסק שלך חייב לעבוד מולם! )
בין אם ברצונך לפתוח עוסק פטור או עוסק מורשה, עליך לפתוח תיק בשלושת המוסדות הבאים:
- מע"מ
- מס הכנסה
- ביטוח לאומי
שלב 3: הדוח השנתי – הכנה מוקדמת חוסכת זמן וכסף
בין אם בחרת לפתוח עוסק מורשה או פטור, יהיה עליך להגיש דוח שנתי – 1301. הדיווחים במהלך השנה חשובים, אבל לא פוטרים אותך מהגשת דו"ח שנתי והדוח חייב לכלול את הטפסים הבאים:
- דוח רווח והפסד שנתי + דוח התאמה למס
- הכנסות בן/בת הזוג – חובה לצרף גם אם מדובר בשכיר/ה בלבד
- דוח מחברת הביטוח על הפקדות לפנסיה/ קרן השתלמות כעצמאי
- דוח מביטוח לאומי על תשלום מקדמות.
- דוחות נוספים מביטוח לאומי לדוגמה: בנסיבות של לידה/ אחד מבני הזוג קיבל תשלום כלשהו מביטוח לאומי (דמי פגיע / אבטלה / חל"ת וכד').
שלב 4: התנהלות שנתית שוטפת
כולם יודעים שרכב צריך לעבור טסט שנתי, אבל מה עם העסק? האם הדוח מספיק? ובכן, אני אומר שלא, וצריך לדאוג גם לעסק:
- יש לדאוג לאישור ניהול ספרים ואישור ניכוי מס במקור בכל שנה מחדש.
- כדאי לחשב ולקבוע מקדמות למס הכנסה, בשביל לא להיות מופתעים בסוף השנה .
- חשוב לעדכן את המקדמות בביטוח לאומי.
- צריך לבדוק שהדוח השנתי נקלט ולשלם הפרשי מס במידה וישנם.
- יש לבדוק שהדוח השנתי נקלט בביטוח לאומי ולשלם הפרשים במידה וישנם.
אז נכון, אפשר לחכות לרגע האחרון, אבל טיפול מוקדם יחסוך לך הוצאות בלתי צפויות, כאבי ראש ועניינים ש"נופלים בין הכסאות".
התנהלות חשבונאית נכונה היא רק ההתחלה, הנה עוד כמה טיפים להצלחה
בתור רואה חשבון לעסקים שליווה מאות בעלי עסקים בדרך לצמיחה עסקית ובעל עסק שבנה את ההצלחה שלו בעצמו, אני יודע שהרגעים האלו של פתיחת עסק קטן או גדול עלולים להיות לפעמים מבלבלים ומאתגרים. לך יש חלום, רצון להתפרנס מהכישרון שלך או "לעשות מכה", ומנגד יש מסמכים, "בלבולי מוח" וסידורים שאין ברירה אלא לעשות.
הנה 3 המלצות שלא קשורות לדוחות, אבל כן חשובות להצלחה של העסק שלך:
- לזכור למה התחלת: כשטובעים במסמכים ובמשימות ש"צריך", קל להישאב לאוטומט, אני כאן כדי לומר לך שכדי לשמור על ההתלהבות, חשוב לזכור למה התחלת, מה הכשרונות שלך ומה החלום שלך, בין אם הוא לעזור לאנשים או להרוויח מיליון ₪ בשנה.
- לתאם ציפיות: לקוחות מרוצים חיוניים להצלחה של העסק שלך. כשמתאמים ציפיות בתחילת העבודה, הסיכוי לשביעות רצון גדל. זו הדרך לבנות מוניטין מעולה.
- ליהנות מהדרך: לעצמאות ולניהול עסק יש גם חסרונות, אבל – היי, יש להן גם יתרונות. אני מזמין אותך לחגוג את ההישגים שבדרך. לא צריך לקנות למשרד מכונת נספרסו חדשה, אפילו להזמין את עצמך לקפה משובח, באמצע יום עבודה, יכול להעלות לך חיוך על השפתיים.
אני מאחל לך המון הצלחה בעסק החדש, ואם יש שאלה – אני והצוות שלי כאן לשירותך. אם אתם מחפשים מידע בנושא החזר מס הכנסה לשכירים אנחנו מתמחים גם בתחום הזה – צרו קשר.
משרד רואה חשבון בפתח תקווה שרון שי